wilder - espace danse

Competition finalist. This proposal for a large-scale outdoor projection for a new dance building in Montreal's Quartier des spectacles is intended as an antidote to the idea that culture needs to be dumbed-down in order for it to be compelling for the public. We propose to show contemporary dance in its complexity, and the activities, artists and spaces of l’Agora de la danse, EDCM, Tangente and Les Grands Ballets Canadiens (who occupy the building) as an experiment in human movement that is the vocation of Espace Danse. Through the video, architecture becomes a choreography—as if the facade-wall is transparent and the building is illuminated and inhabited by movement. The video projection is like an progressive X-ray of the EspaceDanse building - projecting images of interior spaces onto the facade. One can see different floors and spaces as if illuminated from inside. Over the evening different spaces and the activities in them are illuminated. One sees a human migration of people arriving, performing and working in rehearsal spaces, theatres, offices, hallways and stairs. This complex of human movement is a choreographic performance of the architecture and a portrait of the building at work.

yul - mtl

public design competition

Montréal à l'oreille / Montreal By Ear - A juried urban-planning ideas competition to revitalize the highway corridor between Montreal's Trudeau airport and downtown, at present a sequence of raised highways built in the 1960's and 70's. Our proposal, in contrast to numerous proposals for large-scale urban master plans, was to create an infrastructure based on smart-phones and low-powered FM radio (to be heard in the taxi), to disseminate audio-art. A series of works would be commissioned specific to the urban areas currently 'overflown' by the highway. Montréal à l'oreille is a voyage through sound across the history, geography, topography and ecology of Montreal: an auditory space and time-machine. (honourable mention)



yul-mtl official site

champ-de-mars

public design competition

An ideas competition for the area surrounding Champ-de-mars metro station in advance of the building of a mega-hospital nearby and the proposes covering over of a trenched highway which traverses the site. Our proposal involved reorienting the metro exits to reanimate a pedestrian connection with the nearby old-port area. It also involved integrating the area in to the surrounding community by installing a community garden; creating a market / booksellers area using a repeated kiosk design; and finally unearthing or reinventing a buried stream which had been part of the original drainage system of the area and which connects the proposed park to Montreal's Mount Royal (the source of the stream). [collaborators: Kyosuke Nishida, Brian Li]

gatineau

public monument competition

A juried competition to devise a monument for a vacant site at the entrance to the city of Gatineau-Hull. Our project took as its theme the history of Gatineau-Hull as a centre for the lumber and pulp and paper industry, a history now virtually erased. As a child growing up in Ottawa I often drove with my father by the enormous pile of logs at the E.B Eddy mill and saw the log runs still taking place in the Gatineau River. This competition response takes the form of a boomed raft of logs or a log-jam and simplifies and abstracts it into a tilting, multi-faceted wooden plane, moving with and cantilevering off the existing topography as it slopes down towards the Ottawa River. [collaboration with Atelier Big City, architects]

place des arts

architecture competition

A juried competition to re-invent the Ste-Catherine street entrance to Place des arts, Montreal including a signature architectural element and illuminated panels showcasing the various companies and events at Place des arts. Our proposal for a new entrance to Place des arts was a response to a competition program defined as a 'project de signalization' and puts forward a augmented approach towards identity and signage. The existing site had no single 'grand entrance' for the opera and theatre. In reaction to the noisy visual vibrancy of St. Catherine Street we chose a strategy that was minimal in its content but powerful in its overall effect. From a distance the marquise acts as a beacon of a singular kind of cultural space in the commercial mix. Up close the marquise forms a grand entrance and shelters an information wall where details about events is available. This dual function of urban emblem and centre for cultural information were key responses to this challenge. This winning design was subsequently developed to the pre-construction stage. The project was not built due to budget limitations, however a very similar project was carried out a few years later. [collaboration with Atelier Big City, architects; Maurice Cloutier Design]



competition panels